Sleva až 30% na vše

Jak vybrat správného psa pro rodinu

Rozhodnutí pořídit si psa je pro mnoho rodin velmi důležité a zároveň velmi zodpovědné. Pes totiž není jen zvíře, které přinese radost a lásku do rodiny, ale také nového člena, na kterého je potřeba se plně připravit a který si zaslouží naši péči a pozornost. Vybrat si správného psa pro rodinu může být složitý proces, protože každé zvíře má své jedinečné vlastnosti a potřeby. V tomto článku Vám přinášíme užitečné rady, jak najít toho pravého psa pro Vaši rodinu a jak se na jeho příchod co nejlépe připravit."

 

Jaké faktory by měly být brány v úvahu

  1. Potřeby a nároky na péči - Při výběru psa pro rodinu je důležité brát v úvahu také potřeby a nároky na péči o psa. Některá plemena vyžadují více péče a pozornosti, zatímco jiná jsou spíše samostatná a nevyžadují tolik péče. Rodina by měla zvažovat, zda jsou ochotni investovat čas a energii do péče o psa.
  2. Potřeby pohybu a aktivit psa - Každé plemeno má své vlastní potřeby pohybu a aktivit. Některá plemena jsou velmi aktivní a potřebují mnoho pohybu a tréninku, zatímco jiná jsou spíše klidná a méně náročná. Rodina by měla zvážit svůj životní styl a zvolit psa, který se jim bude nejlépe přizpůsobovat.
  3. Charakter a temperament psa - Charakter a temperament psa jsou také velmi důležité faktory při výběru vhodného psa pro rodinu. Některá plemena jsou přátelská a klidná, zatímco jiná jsou energická a vyžadují více tréninku. Rodina by měla zvážit, jaký charakter a temperament psa by se nejlépe hodil k jejich životnímu stylu a potřebám.
  4. Velikost a hmotnost psa - Při výběru psa pro rodinu je důležité brát v úvahu jeho velikost a hmotnost. Větší psi potřebují více prostoru a pohybu, zatímco menší psi mohou být vhodnější pro život v menších bytech. Navíc, větší psi obvykle vyžadují více fyzické aktivity a potřebují více jídla, což je také důležité zvažovat.

Zvolení vhodné velikosti psa

Výběr vhodné velikosti psa pro rodinu je důležitým faktorem při výběru nového člena do rodiny. Zvažovat by se mělo několik faktorů, jako je velikost bytu nebo domu, dostupný venkovní prostor, rodinné aktivity a potřeby členů rodiny.

Pokud máte malý byt nebo bydlíte v bytě bez přístupu na zahrádku, může být výhodnější vybrat menší plemeno psa, které se dokáže snadno přizpůsobit omezenému prostoru a potřebám svého majitele. Velké psy mohou být vhodnější pro rodiny s dostatkem venkovního prostoru a rodiny, které si rády užívají aktivní životní styl.

Dalším faktorem, který by měl být zohledněn při výběru velikosti psa, je rodinná aktivita. Pokud máte aktivní rodinu, která ráda chodí na procházky a outdoorové aktivity, může být lepší zvolit středně velké a větší plemena, které budou moci spolu s vámi podnikat různé aktivity. Pokud máte spíše klidnější rodinu, která si ráda odpočine doma, mohou být malé a středně velikosti psů vhodnější volbou, kteří nevyžadují takové množství pohybu jako větší plemena.

Kromě velikosti psa je také důležité zvážit náklady na jeho péči. Větší plemena mají obvykle větší náklady na péči, jako jsou větší porce krmiva, větší množství zdravotní péče a náklady na transport. Malé plemena jsou obvykle ekonomičtější a mohou být levnější na péči.

 

Výběr plemena

Výběr plemena psa je důležitou součástí výběru nového člena do rodiny. Existuje mnoho plemen psů a každé z nich má své jedinečné vlastnosti, potřeby a temperament, které je třeba zvážit při výběru psa.

Mezi nejpopulárnější plemena psů patří například:

  • Labradorský retrívr: Velmi přátelské, hravé a inteligentní plemeno, které je ideální pro rodiny s dětmi. Mají rádi aktivní životní styl a jsou schopni se naučit mnoho triků a povely.
  • Německý ovčák: Toto plemeno je velmi inteligentní, oddané a ochranné vůči své rodině. Je to výborný pes pro rodiny, které chtějí psa k výchově a tréninku, ale také pro aktivní rodiny, které rády tráví čas venku.
  • Buldok: Toto plemeno je velmi milé, klidné a loajální. Je ideální pro rodiny, které mají rády klidnější a méně aktivní psa. Může být také skvělým společníkem pro starší osoby nebo pro ty, kteří nechtějí trávit mnoho času venku.
  • Kavalírský King Charles španěl: Toto plemeno je velmi přátelské, milé a oddané. Je ideální pro rodiny s dětmi, jelikož jsou velmi snášenliví a rádi se mazlí. Mají rádi aktivní životní styl, ale také jsou spokojeni s klidným domácím prostředím.

Při výběru plemena je důležité zohlednit rodinné potřeby, temperament psa, velikost a jeho zdravotní stav. Výběr plemena by měl být pečlivě promyšlen a měl by být zohledněn celkový životní styl rodiny.group-portrait-adorable-puppies

 

Péče o psa

Péče o psa je nezbytnou součástí výběru nového člena rodiny. Péče o psa zahrnuje nejen pravidelné krmení a pití, ale také péči o jeho srst, hygienu a zdraví.

Krmivo pro psa by mělo být vybíráno na základě věku, velikosti a životního stylu psa. Existuje mnoho možností suchého krmiva, konzervovaného krmiva a přírodních potravin pro psy. Doporučuje se konzultovat s veterinářem a chovatelem, který vám může pomoci vybrat nejlepší možnost pro vašeho psa.

Péče o srst psa zahrnuje pravidelné kartáčování a koupání. Frekvence koupání a kartáčování závisí na délce a typu srsti, ale obecně se doporučuje kartáčovat psa minimálně jednou týdně a koupat ho každých několik měsíců.

Hygiena zahrnuje pravidelné stříhání drápků a čištění uší a očí. Tyto činnosti by měly být prováděny pravidelně, aby se zabránilo vzniku infekcí a jiných zdravotních problémů.

Kromě pravidelné péče je důležité také pravidelně navštěvovat veterináře, aby byl váš pes kontrolován a očkován proti nemocem. Pokud si nejste jistí, jak správně pečovat o svého psa, můžete se obrátit na veterináře nebo specialistu na péči o psy.

 

Adopce nebo nákup?

Rozhodnutí mezi adopcí a nákupem psa je důležité zvážit, protože ovlivňuje nejenom vaše finanční náklady, ale také vaši schopnost najít vhodného psa pro vaši rodinu. Zvažovat by se mělo několik faktorů, jako je věk psa, jeho zdravotní stav, temperament, rodinná situace a vaše osobní preference.

Adopce psa z útulku může být skvělou možností pro rodiny, které chtějí najít nového člena do rodiny a zároveň pomoci psům v nouzi. Útulky nabízejí širokou škálu psů různých plemen, věků a temperamentů, takže si můžete vybrat psa, který nejlépe odpovídá vašim potřebám a životnímu stylu. Adopce je také finančně příznivější volbou než nákup psa, protože útulky obvykle účtují pouze nízké poplatky za adopci, které pokrývají náklady na očkování a čipování psa.

Na druhé straně, pokud máte specifické preference ohledně plemene psa, nákup od ověřeného chovatele může být lepší volbou. Chovatelé často nabízejí zdravotní záruky na štěňata a poskytují detailní informace o rodokmenu a zdravotní historii rodičů psa. Nicméně, nákup psa může být finančně náročnější než adopce.

 

Příprava na příchod psa do rodiny

Příprava na příchod psa do rodiny je důležitým krokem, který může pomoci zajištění pohodlného a bezpečného přijetí nového člena do vaší rodiny. Zde jsou některé kroky, které byste měli zvažovat před příchodem psa do vašeho domova:

  1. Zajistěte vhodné vybavení - pes bude potřebovat své místo k spaní, miska na jídlo a pití, hračky a případně další specifické potřeby pro své plemeno.

  2. Zabezpečte dům nebo byt - pokud máte malé děti nebo jiná domácí zvířata, může být nutné zajistit bezpečné oddělení, aby se pes a ostatní členové rodiny necítí ohroženi.

  3. Vyhledejte veterinární péči - před příchodem psa do domu byste měli zajistit pravidelnou veterinární péči, včetně očkování a preventivního ošetření proti parazitům.

  4. Zvažte výcvik - výcvik může pomoci novému psovi přizpůsobit se vašemu domovu a naučit se základním povelům.

  5. Zajistěte si dostatek času - pes potřebuje pozornost a péči, zejména v prvních týdnech po příchodu do nového domova. Zvažte, zda máte dostatek času na péči o nového člena rodiny.

  6. Ujistěte se, že jste připraveni na závazek - péče o psa je dlouhodobý závazek, který vyžaduje čas, peníze a trpělivost. Ujistěte se, že jste si připraveni na tuto odpovědnost.

Příprava na příchod psa do rodiny může být zábavným a vzrušujícím procesem, který pomáhá vytvořit pozitivní vztah mezi novým psem a členy rodiny.

 

Závěrem doufáme, že jsme vám přiblížili několik důležitých faktorů, které je třeba zohlednit při výběru a péči o nového psího člena rodiny. S dostatečným zvážením a péčí se nový pes stane věrným společníkem na mnoho let a zpříjemní vám život.